Educatie / Project

We are islands now

Fokka Deelen

Vier Amsterdamse scholen voor voortgezet onderwijs deden met ruim honderd leerlingen mee aan het educatieve programma Taal voor Eenzaamheid van social designer Madelinde Hageman. Kunstenaars en kunstvakdocenten werkten in workshops samen met de leerlingen toe naar de eindpresentatie die half december 2019 in galerie Framer Framed plaatsvond. In korte portretten laten we kunstenaars die meewerkten aan het onderwijsproject aan het woord.

Fokka is theatermaker en samen met Bas Kortmann oprichter van Powerboat, een theatrale mengvorm van theater, game en social design. Fokka liep tijdens haar voorstelling We are islands Now in een door lampjes verlichte rok – een sprookjesfiguur in het donker die bezoekers meelokt naar haar Powerlab-installatie in een van de schaftketen op de buurtwerkplaats Noorderhof.

We are islands now richt zich op vele soorten van eenzaamheid van eigenlijk iedereen. De kern is dat de deelnemer op zijn rug ligt en een koptelefoon krijgt opgezet en in geconcentreerde toestand naar een verhaal van Douglas Coupland over eenzaamheid luistert. Na afloop wordt hij of zij gevraagd een tekst te schrijven op een kaartje met een adres van een onbekende. Op den duur krijgt de deelnemer op den duur ook zo’n kaartje in de bus. Fokka: ‘Door samen iets te doen, gebruik je de gedachten die het publiek meebrengt. Samen construeer je een ander geheugen.’

 

 

 

Alle projecten