Project

(Bewaar) jouw eenzaamheid (verbrand)

Madelinde Hageman en Tina Lenz

‘Ema’ zijn kleine houten tabletten die in Japan worden gebruikt om gebeden en wensen op te schrijven. Het is een manier om wensen door te geven aan priesters en geesten. Bij speciale gelegenheden worden de ema ritueel verbrand als symbool dat de schrijver van zijn wens is bevrijd. Wat zouden deelnemers willen verbranden van hun eenzaamheid en wat graag koesteren, bewaren en meenemen naar huis? Iedereen beschilderde twee houten tabletten. Het tablet dat ze willen bewaren wordt een schilderijtje om op te hangen. Het andere is om in het vuur te gooien dat buiten wordt aangestoken. Weet je het zeker dat je het wilt verbranden?

Tijdens de corona-pandemie in 2020/2021 – voor veel mensen misschien wel de meest eenzame ervaring in tijden – kwamen in buurthuis Hebron in Amsterdam West buurtbewoners en vrijwilligers bijeen voor een bijzonder kunstprogramma over eenzaamheid. Samen met social designer Madelinde Hageman en design antropoloog Tina Lenz onderzochten ze in een aantal artistieke participerende interventies wat eenzaamheid voor hen betekent.

Het programma Taal voor Eenzaamheid voor buurthuizen Hebron en WG-terrein is een initiatief van Madelinde Hageman in opdracht van Buurthulp West en de Protestantse Diaconie. Met speciale dank aan Ditta Westerbeke.

©MadelindeHageman

Alle projecten