Antenne / Evenement

Affiches praten over eenzaamheid

Eenzaamheid is van alle tijden en van iedereen. Daarom: geen bijeenkomst zonder zelfreflectie en zelfwerkzaamheid. De bezoekers van de bijeenkomst Amsterdam – Voor Eenzaamheid werden tijdens een korte workshop aan het werk en aan het denken gezet. Ze kregen de opdracht om een leeg affiche te vullen met gedachten, gevoelens, ideeën over eenzaamheid en de stad.

Dat leidde ter plekke tot interessante gesprekken over alle soorten van eenzaamheid. Inclusief de gebruikelijke, aftastende spraakverwarring over sociale, existentiële, gewenste, ongewenste, pijnlijke en mooie eenzaamheid. Aan het eind van de workshop werd een tableau van alle deelnemers met hun eenzaamheidsaffiches gemaakt. Zij kregen daarnaast de opdracht om de affiche ergens in het publiek domein op te hangen en het spontane gesprek over eenzaamheid aan te gaan.

21 oktober 2014 presenteerde het platform Voor Eenzaamheid zich in het Amsterdamse cultuurcentrum Pakhuis de Zwijger. Er waren korte presentaties van enkele projecten, ondersteund door beelden van de nieuwe site.

De broers Frank en Maarten Meester, publieksfilosofen, discussieerden met elkaar en met de aanwezigen over het onderwerp eenzaamheid en de stad. Niet geheel onverwacht liepen de meningen uiteen: de stad kan eenzaam maken, de stad kan eenzaamheid voorkomen; een dorp kan eenzaam maken, een dorp kan eenzaamheid voorkomen.