Antenne / Onderzoek

Jong en autonoom: eenzaam op zoek naar je zelf

Humanistisch raadsvrouw Lizette Schoenmaker onderzoekt welke rol eenzaamheid speelt in het proces van volwassenwording. Heftige existentiële eenzaamheid leidt vaak tot een zoektocht naar de eigen identiteit en naar een betekenisvol leven, zo blijkt uit haar studie.

Op basis van theoretische verdieping en vijf diepte-interviews analyseert Schoenmaker wat existentiële eenzaamheid betekent voor mensen tussen de twintig en dertig jaar. Deze vorm van eenzaamheid is een confrontatie met onzekerheid over zichzelf, de ander en de wereld. De geïnterviewden beschrijven existentiële eenzaamheid als een pijnlijk gevoel van afgescheiden zijn. Het is uiteindelijk een zoektocht naar de eigen identiteit.

Vrijheid van de moderne mens is onlosmakelijk met eenzaamheid verbonden, stelt Schoenmaker. Je wordt op je zelf teruggeworpen om je te ontwikkelen tot een autonoom individu. Een ruwe confrontatie met eenzaamheid is vaak het gevolg.

Lees hier het onderzoek van Lizette Schoenmaker, de Scriptie Universiteit voor Humanistiek 2013. Wie ben ik in mijn eenzaamheid?Een studie naar existentiële eenzaamheid onder jongvolwassenen